Konopna zupa jarzynowa
Rozpocząl się sezon jesieni i nasze ciało potrzebuje rozgrzewki i wzmocnienia. Spróbuj ugotować tę idealną zupę z selera, ziemniaków, pora i szpinaku. Będziesz przyjemnie rozgrzany i organizmu dostarczysz niezbędne witaminy. Olej konopny to nie tylko przyjemna dywersyfikacja.
Przygotowanie:
Na rozgrzane masło daj por i czosnek ( według smaku – 3-4 ząbki), dodaj seler, ziemiaki i na koniec bulion z liściem laurowym i gotuj aż wszystko bvędzie miekkie. Można dodać ziarno konopi.
Kiedy już wszystko jest miekkie dodajemy szpinak, który zostawymi tylko do zwiędnięcia. Potem wszystko razem rozmiksujemy i doprawymi do smaku solą i pieprzem.
Do mysek damy zupę krem, dodać łyżkę śmietany i pare kropli oleju konopnego.
Składniki:
- Olej konopny
- 1 seler, 1 por, szkłanka ziemiaków
- garść szpinaku
- ziarna konopi
- masło Ghee klarowane z konopi
- czosnek, sół, pieprz, liście laurowe
- warzywny wywar
- śmietana
Czas gotowania:
30 minut
