Dahl z soczewicą i ziarnem konopi
Dahl (znane również jako dal lub daal), to jedno z najważniejszych dań kuchni Azji Południowej.
Przygotowanie:
- Na rozgrzany olej, lub masło klarowane Ghee należy dodać pokrojoną cebulę i przyprawiać: curry, kuminem, solą, kurkumą.
- Następnie po podsmażeniu należy dodać pokrojone pomidory z puszki, dusić przez 10 minut, następnie dodać świeży szpinak i niełuskane ziarno konopi.
- Po około 15 minutach dodać małą puszkę mleka kokosowego i doprawić do smaku, na koniec posypać pietruszką. Idealnie smakuje podane z ryżem, lub pieczywem.
Smacznego!
---
Bardzo popularny w Indiach, Bangladeszu, Nepalu, Pakistanie i na Sri Lance stanowi idealny pomysł na zdrową, ciepłą i smaczną kolację! Jeżeli lubisz smak indyjskiego curry, z pewnością posmakuje Ci dahl z soczewicą i ziarnem konopi.
Proponujemy wersję z wykorzystaniem ziarna konopi, które bogate jest w białko, witaminy i zdrowe tłuszcze Omega 3-6-9.

Składniki:
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju, lub masła klarowanego Ghee
- Garść świeżego szpinaku
- Mała puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- Dwie łyżki niełuskanego ziarna konopi
- Pietruszka (do posypania)
- Sól i pieprz
Czas przygotowania: 40 Minut