Jesienny ajvar konopny
Ajvar to danie kuchni serbskiej. Składa się na nie bakłażan, opalana papryka, pomidory, czosnek i chilli.
Przygotowanie:
- Oryginalnie papryki powinny być opalane, przedstawiamy jednak wersję znacznie szybszą i równie smaczną.
- Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Pokrojone w ćwiartki bakłażany i pokrojone na połówki papryki należy ułożyć na blaszce, skropić olejem, posypać solą i piec przez około 30-40 minut.
- Po ostudzeniu należy obrać je ze skórki, dodać czosnek, ocet, przyprawy i zblendować.
- Ajvar powinien się chłodzić w lodówce.
- Przed podaniem posypać ajvar łuskanym ziarnem konopi.
Smacznego!

Składniki:
- Olej konopny
- Nasion konopi
- 6-7 dużych papryk
- 1 duży bakłażan
- 1 ostra papryczka chilli
- Łyżka octu winnego
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz (do smaku)
Czas przygotowania: 45 Minut