Jesienny ajvar konopny
Ajvar to danie kuchni serbskiej. Składa się na nie bakłażan, opalana papryka, pomidory, czosnek i chilli.
Pasta nadaje się na kanapkę, jako sos do makaronu, pasta do krakersów. Zasmakuje nie tylko weganom, domowy ajvar ma swoich miłośników także wśród mięsożerców! Jesień to idealny czas kiedy robimy zapasy ulubionych past i sosów, to właśnie jesienią kuchnie na Bałkanach mają zapach opalanej papryki i pomidorów!
Proponujemy wersję z wykorzystaniem oleju konopnego a także ziarna konopi. Tym sposobem klasyczny ajvar stanie się prawdziwą bombą odżywczą!
Składniki:
- 6-7 dużych papryk
- 1 duży bakłażan
- 1 ostra papryczka chilli
- Olej konopny
- Ziarno konopi łuskane
- Łyżka octu winnego
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
- Oryginalnie papryki powinny być opalane, przedstawiamy jednak wersję znacznie szybszą i równie smaczną.
- Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Pokrojone w ćwiartki bakłażany i pokrojone na połówki papryki należy ułożyć na blaszce, skropić olejem, posypać solą i piec przez około 30-40 minut.
- Po ostudzeniu należy obrać je ze skórki, dodać czosnek, ocet, przyprawy i zblendować.
- Ajvar powinien się chłodzić w lodówce.
- Przed podaniem posypać ajvar łuskanym ziarnem konopi.
Smacznego!
