Pesto z konopi
Pesto z konopi - zielone, zdrowe, łatwe
Klasyczne pesto już spróbował chyba każdy. Ten przepis dodaje ziarno konopi i zamiast oliwy z oliwek olej z konopi.
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 150g orzechów piniowych
- 150g liści bazylii
- 150g łuskanego ziarno konopi
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól
- Pieprz
- Odrobina chili (do smaku),
- 2 duże lyżki oleju z konopi
- 80g sera parmezan (tarty)
Przygotowanie:
- Ziarno konopi restujemy na patelni przy 160 °C przez 5 minut.
- Do moździerzu damy wszystkie składniki oprócz oleju, soli i pieprzu i wszystko dobrze utrzeć.
- Podczas tego wlewać cienkim strumieniem olej z konopi aż pesto osiągnie pożądaną konsystencję. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz.
- Pesto najlepiej odrazu wykorzystać. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez 2 dni lub zamrozić.
Podawać z makaronem. Nadaje się też do sałatek lub jako dip k mięsu.
