Krem z dyni i ziarnem konopi
Egzotyczne zupa - krem z dyni i ziarnem konopi
Słynny i popularny przepis. Nadszedł czas, aby spróbować inaczej - z mlekiem kokosowym i ziarnem konopi.
Składniki:
800 g ciała dyni (obrane), Hokkaido
2 duże cebule
3 łyżki masła
500 ml bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
kurkuma mielona
imbiru w proszku
Sól
Pieprz
50 ml sok z pomarańczy
Sok z jednej całej limonki
Przygotowanie:
Dynie i cebulę pokrojić na kostki, podsmażyć na 2 łyżkach masła i stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować 15-20 minut na najniższym płomieniu. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabnić blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Wmieszać sok z limonki i imbiru, sok z pomarańczy i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupe jeszcze posypać ziarnem konopi i kroplą oleju konopnego.
