Niełuskane nasiona konopi
#ShowMore#
Dlaczego warto spożywać niełuskane nasiona konopi?
1. Białko
Niełuskane nasiona konopi zawierają prawie tyle samo białka co soja. W 30 g nasion (około 3 łyżki stołowe) znajduje się 9,46 g białka.
Są one pełnowartościowym źródłem białka, co oznacza, że dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Aminokwasy są budulcem wszystkich białek, a dziewięć z nich organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.
2. Nienasycone tłuszcze
Nasiona konopi są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA) należący do grupy omega-3. Niezbędne kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane w diecie. Są kluczowe dla długoterminowego zdrowia.
Istotny jest także stosunek omega-3 do omega-6. Ludzie często spożywają zbyt dużo omega-6 i za mało omega-3, ale dodanie nasion konopi do diety może pomóc w przywróceniu równowagi.
Nasiona konopi mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawierają tłuszczów trans.
3. Błonnik
Niełuskane nasiona konopi posiadają łupinę, która jest bogatym źródłem błonnika.
Regularne spożywanie odpowiedniej ilości błonnika może:
- zmniejszyć apetyt,
- pomagać w utrzymaniu zdrowej masy ciała,
- stabilizować poziom cukru we krwi,
- wspierać zdrowie jelit.
4. Minerały i witaminy
Nasiona konopi zawierają imponującą gamę witamin i minerałów, w tym:
- witaminę E,
- magnez,
- fosfor,
- potas.
Są także dobrym źródłem żelaza, cynku i witamin z grupy B.
Najczęściej sprzedawane

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy.

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy.

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy.
Jakie są właściwości niełuskanych nasion konopi?
Niełuskane nasiona konopi mają twardą łupinę, która zawiera dużą ilość błonnika i w ten sposób przyczynia się do oczyszczenia jelit oraz wspiera układ trawienny.
Niełuskane vs. łuskane nasiona konopi – jaka jest różnica?
Różnica między łuskanymi a niełuskanymi nasionami konopi polega głównie na obecności łupiny. Niełuskane nasiona mają łupinę, która zawiera dużo błonnika, ale dla niektórych może być zbyt twarda. Łuskane nasiona nie mają łupiny, dlatego są znacznie łatwiejsze do spożycia – choć jest to kwestia indywidualnych preferencji.
NASZA WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz, aby niełuskane nasiona były trochę miększe, namocz je na noc w wodzie.
Zastosowanie niełuskanych nasion konopi
Nasiona konopi można stosować zarówno w kuchni na zimno, jak i na ciepło. Zaleca się jednak częściej stosowanie ich w daniach na zimno, ponieważ w takiej formie zachowują swoje wartości odżywcze. Idealnie nadają się do sałatek, jogurtów czy musli.
Chcesz się zainspirować, jak smacznie przygotować niełuskane nasiona konopi? Skorzystaj z przepisów przygotowanych specjalnie przez Konopie-zdrowie.pl.
Do najpopularniejszych należą:
- Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki z nasionami konopi
- Niepieczone kuleczki konopne
- Chlebek bananowy z konopi
- Domowe musli z konopnym sercem