Hlavní informace
 Napisz komentarz

Korzyści płynące z zastosowania konopi i produktów CBD dla zdrowia człowieka są niezaprzeczalne. Mimo to konopie wciąż znajdują drogę do naszych kuchni. Być może uda nam się przyspieszyć ten proces i połechtać Wasze kubki smakowe, prezentując 10 najlepszych przepisów z konopiami i CBD.


Wybraliśmy TOP 10 najlepszych przepisów z konopiami i CBD, aby dać Wam inspirację do Waszych kuchni. Zawsze sami wypróbowujemy przepisy, zanim je Wam polecimy. Dzięki naszej wiedzy udzielono nam również wywiadu w telewizji: Reportaż telewizyjny - Konopie w kuchni.

Wybierajcie spośród 10 najlepszych przepisów z konopiami i CBD:

Mleko konopne

Pesto konopne

Hummus z konopi

Tosty z czosnkiem i awokado z nasionami konopi i pokruszoną papryką chili

Bananowe muffinki z konopiami

Tłuczone ziemniaki z parmezanem i CBD

Batoniki czekoladowe z CBD

Spaghetti z olejem konopnym

Daktylowe, bananowe i kokosowe smoothie z nasionami konopi i migdałami

Wegańskie kulki "mięsne" z nasionami konopi

TOP przepis nr 1 - Mleko konopne

Mleko konopne to zdecydowanie 1 wśród naszych TOP przepisów z konopiami. Jest ono najbardziej popularne pod względem smaku, a także trudności przygotowania, ponieważ absolutnie każdy może je przygotować.

Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 3-4 filiżanki wody
  • 1 filiżanka łuskanych nasion konopi
  • Sól - wypróbuj organiczną sól konopną (nie jest konieczna, ale dodaje smaku i minerałów do mieszanki)
  • Dla aromatu możesz dodać ziarenka wanilii, miód, daktyle, syrop klonowy lub świeże owoce, zgodnie z Twoim gustem.

Przygotowanie TOP przepisu nr 1:

Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj, aż powstanie gładka, kremowa mieszanka. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce przez 3-4 dni.

TOP przepis numer 2 - Pesto konopne

Wypróbuj ten konopny przepis na zdrowy sos, który możesz wykorzystać do aromatyzowania makaronu, a otrzymasz smaczny obiad dla całej rodziny!

Do przygotowania konopnego pesto będziesz potrzebować:

  • Świeża bazylia (30 g)
  • Obłuskane nasiona konopi (ok. 40 g)
  • Drożdże odżywcze (1 łyżka stołowa)
  • Oliwa z oliwek (ok. 40 ml)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Upraż nasiona konopi do uzyskania złotego koloru na patelni. Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj. Powstałe pesto można wykorzystać do każdego dania.

TOP przepis numer 3 - Hummus z konopi

Hummus jest teraz na topie, podobnie jak konopie w kuchni. Jest to idealne zdrowe smarowidło do chleba. Spróbuj hummusu konopnego, a obiecujemy, że już nigdy nie będziesz miał ochoty na obiad w tygodniu.

Aby przygotować hummus będziesz potrzebować:

  • 2-3 filiżanki ciecierzycy z puszki, dokładnie opłukanej i odsączonej
  • 1/2 filiżanki tahini (pasta sezamowa)
  • 1 świeżo wyciśnięta cytryna (około 3 łyżki stołowe)
  • 1 drobno posiekany ząbek świeżego czosnku
  • 1/4 filiżanki łuskanych nasion konopi
  • 2-3 posiekane gałązki świeżej pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek lub woda

Sposób przygotowania:

  • Umieść wszystkie składniki oprócz pietruszki, oliwy z oliwek, soli i pieprzu w robocie kuchennym.
  • Zmiksuj i powoli dodaj tyle oliwy z oliwek lub wody, aby uzyskać kremową konsystencję.
  • Oliwa z oliwek daje bogatszy, cięższy hummus o pełniejszym smaku; woda, dla kontrastu, pozwala na uzyskanie lżejszego, mniej tłustego rezultatu. Wybierz sam.
  • Dodaj sól i pieprz i ponownie wymieszaj. Kontynuuj, aż wszystko będzie doprawione do twojego smaku. Na koniec udekoruj wszystko świeżą pietruszką.
  • Podawaj na przykład z chipsami tortilli, crudités lub krakersami. Hummus konopny jest również pyszny z grzankami!

TOP przepis numer 4 - Tosty z czosnkiem i awokado z nasionami konopi i pokruszoną papryką chili

Ten przepis brzmi więc pikantnie. Tost z czosnkiem i awokado jest szczególnie dla tych, którzy naprawdę cenią sobie chili w swoich potrawach.

Czego będziesz potrzebować:

  • 4 kromki chleba na zakwasie
  • 6-8 pieczonych ząbków czosnku
  • 1 duże awokado, cienko pokrojone lub rozgniecione
  • Obrane nasiona konopi
  • Rozgnieciona czerwona papryka chilli
  • Sól i pieprz (sól i przyprawy konopne)

Sposób przygotowania:

  • Kromki chleba opiekać w tosterze.
  • Natrzyj je uprażonymi ząbkami czosnku.
  • Na wierzchu ułożyć plastry awokado lub rozsmarować puree z awokado.
  • Posypać dowolną ilością nasion konopi, pokruszoną czerwoną papryką, solą i pieprzem.

Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...

Cena
Cena sprzedaży 84,00 zł
Akcja!

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...

Cena
Cena sprzedaży 6,80 zł
Przed rabatem8,50 zł

Odmiany konopi CBD medycznej o zrównoważonej zawartości 2 głównych kannabinoidów hodowane do celów ...

Cena
Cena sprzedaży 71,00 zł

TOP przepis nr 5 - Bananowe muffinki z konopiami

Z konopiami można piec. Innowuj nawet swoje ulubione muffiny bananowe o nowym smaku dzięki konopiom.

Czego potrzebujesz do TOP przepisu nr 5:

  • 3/4 szklanki kruszonki migdałowej
  • 2 łyżki stołowe mąki kokosowej
  • 2 łyżki nasion konopi
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duży dojrzały banan, puree
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego (lub innego mleka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki posiekanych pekanów lub orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i natłuść formę do muffinów.
  • W dużej misce wymieszaj okruchy migdałów, mąkę kokosową, nasiona konopi, cynamon, sól i sodę.
  • Ubij pozostałe składniki (oprócz orzechów) w małej misce.
  • Dodaj "mokre składniki" do suchych składników i wymieszaj do połączenia w ciasto.
  • Wyciśnij orzechy do ciasta.
  • Umieść ciasto w formie do muffinek i piecz przez około 15 minut, aż powierzchnia zacznie się złocić.
  • Wyjmij muffiny z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Smacznego!

TOP przepis numer 6 - Tłuczone ziemniaki z parmezanem i CBD

Tłuczone ziemniaki z parmezanem i CBD to właśnie to, co powinieneś wypróbować w menu obiadowym swojej rodziny! To bardzo smaczny przepis, który zawiera również korzystne CBD...

Składniki:

  • 8 filiżanek wcześniej przygotowanych tłuczonych ziemniaków
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • ¼ szklanki bitej śmietany
  • ¼ filiżanki parmezanu (preferujemy oryginalny Parmigiano Reggiano)
  • 2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 5 ml olejku CBD

Przygotowanie puree ziemniaczanego z parmezanem i CBD:

  • W misce miksera stojącego wymieszaj tłuczone ziemniaki z masłem, bitą śmietaną, parmezanem, solą, pieprzem i mżawką olejku CBD.
  • Ubijaj wszystkie składniki aż do uzyskania puree.
  • Przenieś tłuczone ziemniaki do średniej wielkości naczynia do pieczenia, które zostało wcześniej spryskane sprayem zapobiegającym przywieraniu.
  • Posyp tłuczone ziemniaki równomiernie parmezanem i zapiekaj w temperaturze 200°C.
  • Przed podaniem pozostawić ziemniaki do lekkiego ostygnięcia.

TOP przepis numer 7 - Batoniki czekoladowe z CBD

TOP przepis numer 7 to słodki przepis z CBD. Olej kokosowy CBD jest używany zamiast prostego oleju CBD, aby zrobić ciasteczka czekoladowe CBD. Ponadto wszystkie składniki są bezglutenowe, ponieważ przepis wzywa do mąki bezzbożowej. Masło migdałowe jest świetnym nośnikiem smaku dla tych ciasteczek.

Składniki do przepisu TOP nr 7:

  • ½ szklanki masła migdałowego
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • 90 ml roztopionego oleju kokosowego CBD
  • 1 filiżanka mąki migdałowej
  • 1 łyżka stołowa mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki ciemnej czekolady

Instrukcje:

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  • Wyłóż formę do pieczenia 8×8 nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  • Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
  • Delikatnie wymieszaj chipsy czekoladowe za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  • Piec przez 20-25 minut.
  • Wyjmij batony z piekarnika i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej.
  • Podziel je na kilka części według własnego gustu.

TOP przepis nr 8 - Spaghetti z olejem konopnym

Czego potrzebujesz do Spaghetti z olejem konopnym:

  • 4 łyżki nasion konopi
  • 1/2 dl oleju konopnego
  • 2 ząbki czosnku - wyciśnięte
  • 1 organiczna cytryna - użyj jej startej skórki
  • 1 czerwona papryka chili pokrojona w krążki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g spaghetti
  • 100 szpinaku posiekanego
  • 100 g startego sera

Sposób przygotowania:

  • Upraż nasiona konopi na patelni bez oleju przez około 3 minuty i pozostaw do ostygnięcia.
  • W misce wymieszaj olej konopny, czosnek, skórkę z cytryny, chili i nasiona konopi, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  • Ugotuj spaghetti we wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie al dente, a następnie dodaj szpinak. Odłóż około 100ml wody, w której było przyprawione, odcedź spaghetti i szpinak, a następnie dodaj do oleju konopnego wraz z pozostałą wodą i wymieszaj, aby podać. Na wierzch zetrzeć ser Sbrinz.
TOP!

Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...

Cena
Cena sprzedaży 35,00 zł
TOP!

Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...

Cena
Cena sprzedaży 59,00 zł

TOP przepis nr 9 - Daktylowe, bananowe i kokosowe smoothie z nasionami konopi i migdałami

Smoothie to świetna, zdrowa przekąska! Co powiecie na dodanie daktyli, bananów, kokosa, migdałów i nasion konopi? Oczywiście, że jest pyszne!

Do przygotowania potrzebne będą:

  • 2 łyżki stołowe obranych nasion konopi
  • 1 duży zamrożony banan
  • 1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego
  • 4 świeże, wyłuskane daktyle
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • kropla ekstraktu waniliowego + migdały i nasiona konopi do podania

Sposób przygotowania:

  • Dodaj wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na drobno.
  • Skosztuj i dodaj dodatkowe przyprawy lub słodzik w razie potrzeby.
  • Przelej do szklanki i dodaj pokruszone migdały z nasionami konopi. Smacznego!

TOP przepis numer 10 - Wegańskie kulki "mięsne" z nasionami konopi

Przepis TOP 10 należy do pysznych wegańskich kulek "mięsnych" z nasionami konopi, które świetnie nadają się na obiad lub bardziej uroczystą kolację.

Czego będziesz potrzebować:

  • 1 filiżanka ugotowanej czerwonej soczewicy, dobrze odsączonej
  • 1/2 filiżanki ugotowanej chili (quinoa)
  • 3 łyżki stołowe posiekanych suszonych pomidorów
  • 1 łyżka stołowa mielonego siemienia lnianego
  • 2 -3 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
  • 1 łyżka stołowa mąki owsianej
  • 1 łyżka stołowa drożdży delikatesowych
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 - 3/4 szklanki bezglutenowej bułki tartej

Przygotowanie wegańskich kulek z nasionami konopi:

  • Zmiksuj wszystkie składniki oprócz bułki tartej w robocie kuchennym, aż do połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem!
  • Dodaj bułkę tartą do płytkiej miski. Za pomocą łyżki wyjmij zblendowaną mieszankę i uformuj ją w kulkę za pomocą rąk. Nie zwijaj masy tak całkowicie w dłoni, tylko delikatnie ją uformuj.
  • Obtocz kulki w bułce tartej, delikatnie naciskając i tocząc. Z podanych wyżej ilości powinieneś zrobić w ten sposób około 14 kulek (w zależności od wielkości).
  • Teraz możesz usmażyć kulki na patelni na oliwie z oliwek na złoty kolor. Ewentualnie możesz je upiec w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze 200°C przez 15 minut. Możesz je podać jako dodatek do spaghetti lub dowolnego dania, które lubisz!

Chcesz odwiedzić całą naszą konopną książkę kucharską? Przejdź do: przepisy na konopie

___________________________________________

Autor artykułu:

Alexandra mówi kilkoma językami świata i jest odpowiedzialna za kilka naszych stron. Codziennie pomaga klientom w rozwiązywaniu problemów i ulepsza świat dzięki naszym produktom konopi. 

alexandra@konopie-zdrowie.pl 

Powiedz coś tutaj...
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Bądź pierwszym komentującym.