Hlavní informace
 Napisz komentarz

Mleko konopne jest odpowiednie również dla wegan i składa się ze zmieszanych, nieobranych nasion konopi połączonych z wodą. Powstała mieszanka śmietankowa ma doskonały smak orzechówy – dodatkowo, w przeciwieństwie do mleka krowiego, ta alternatywa jest znacznie łatwiej strawna. Jak łatwo i szybko przygotować takie mleko w domu?


Mleko konopne jest najbardziej organiczne ze wszystkich

Zanim przejdziemy do samego przepisu, powiemy Ci, dlaczego zdecydowanie powinieneś spróbować mleka konopnego – pomijając już niesamowite właściwości odżywcze przekonasz się, że spożywasz najbardziej ekologiczne mleko ze wszystkich. Co oznacza, że nie robisz tego tylko dla swojego ciała, ale nawet dla całej planety.

Z poniższej analizy wynika, że ​​stosunkowo nowy wariant w postaci mleka konopnego jest najbardziej ekologiczny ze wszystkich.

Czy wiesz, że jedno z badań z 2018 r. wykazało, że wytwarzanie produktów mlecznych odpowiada za około trzy razy wyższą emisję gazów cieplarnianych niż produkcja mleka roślinnego?

  • Dwutlenek węgla

Około kilogram dwutlenku węgla na litr wyprodukowanego mleka – wartość ta waha się od 1,14 w Australii do 2,50 w Afryce. To wielokrotnie więcej niż w przypadku produkcji mleka pochodzenia roślinnego. Udział emisji w przypadku produkcji mleka migdałowego i kokosowego wynosi średnio 0,42, a w przypadku produkcji mleka sojowego 0,75.

  • Zapotrzebowanie na ziemię

Produkcja mleka na ogół wymaga dziewięć razy więcej ziemi niż produkcja jakiejkolwiek alternatywnej rośliny. Do wyprodukowania jednego litra mleka krowiego co roku potrzeba 8,9 metra kwadratowego, w porównaniu do 0,8 m2 dla mleka owsianego, 0,7 mdla sojowego, 0,5 m2 dla migdałowego i 0,3 m2 dla mleka ryżowego.

  • Konsumpcja wody

Zużycie wody wynosi 628 litrów na wyprodukowany każdy litr mleka krowiego, w porównaniu do 371 litrów w przypadku mleka migdałowego, 270 litrów w przypadku ryżowego, 48 litrów w przypadku owsianego i 28 litrów w przypadku mleka sojowego.

Akcja!

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...

Cena
Cena sprzedaży 6,80 zł
Przed rabatem8,50 zł
Akcja!

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...

Cena
Cena sprzedaży 15,60 zł
Przed rabatem19,50 zł
Akcja!

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...

Cena
Cena sprzedaży 35,20 zł
Przed rabatem44,00 zł

Konopie indyjskie można wykorzystać praktycznie w dowolny sposób:

nasion konopi wytwarza się olej konopny i mleko. Można je też spożywać osobno jako doskonały „smakołyk” podczas filmu :-) Sama roślina ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Wszystkie jej części mogą być wykorzystane np. jako materiał budowlany, włókno tekstylne, papier lub tworzywa konopne. Korzenie rosną głęboko, co poprawia strukturę gleby i zmniejsza obecność pleśni.

Konopie indyjskie tworzą dużo cienia, co zapobiega wzrostowi tak wielu chwastów, co z kolei zmniejsza potrzebę stosowania środków chemicznych do ich usuwania. Uprawa konopi wymaga więcej wody niż soja, ale mniej niż uprawa migdałów i wytwarzanie produktów mlecznych.

Jak łatwo przygotować mleko konopne?

Mleko konopne możesz przygotować w domu, potrzebujesz do tego tylko nasion konopi i wody.

Przygotowanie:

1. Pozostaw nasiona w wodzie na 4 do 5 godzin - to bardzo ważne. Potem wylej wodę i nalej do nasion 0,5 l świeżej wody.

2. Miksuj nasiona ręcznym mikserem przez 3 do 5 minut, aby je dokładnie zmielić.

3. Przecedź je przez płótno lub cienką szmatkę. I gotowe! Mleko możesz wstawić na chwilę do lodówki. Możesz go używać również do gotowania. Smacznego!

Powiedz coś tutaj...
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Bądź pierwszym komentującym.